YmpyräKS tukee yritysten ympäristövastuullisuustyötä

Keski-Suomen yritysten ympäristövastuullisuusverkosto YmpyräKS on tukenut yritysten ympäristövastuullisuustyötä jo kolmen vuoden ajan.

Ilmastonmuutoksen ohella luontokato, eli ihmistoiminnan aiheuttama luonnon monimuotoisuuden romahdus, on noussut kuumaksi puheenaiheeksi. Eikä suotta – luonnon monimuotoisuus on viime vuosikymmeninä huvennut nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Miten yritykset voivat toiminnassaan ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuden? Miten monimuotoisuusvaikutuksia voi arvioida? Miltä näyttää yritysten ja biodiversiteetin tulevaisuus YK:n COP15-luontokokouksen jälkeen? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia YmpyräKS-verkoston vuosiseminaarissa: Yritykset ja luonnon monimuotoisuus.

Hiljattain julkaistussa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Megatrendit 2023 -selvityksessä luonnon kantokyvyn mureneminen kuvattiinkin yhdeksi merkittävimmistä ihmiskunnan tulevaisuuteen vaikuttavista ilmiöistä. Luontokato on ilmiön keskeisimpiä ajureita. Luonnon monimuotoisuuden suojelu oli keskiössä myös joulukuussa järjestetyssä YK:n COP15-luontokokouksessa Montrealissa.

Yritysten liiketoiminta on riippuvaista luonnon ekosysteemipalveluista, kuten raaka-aineista, vedestä, maa-alasta ja pölyttäjien tekemästä työstä. Luonnon monimuotoisuus taas on pohja ja ylläpitäjä ekosysteemipalveluille. Monimuotoisuuden heikkeneminen voi siis aiheuttaa ongelmia esim. raaka-aineiden saatavuuteen ja toimitusketjujen sujuvuuteen. Luontoriippuvuuksien tunnistaminen onkin tärkeä osa yrityksen riskienhallintaa, sanoo projektiasiantuntija Enni Huotari Keski-Suomen liitosta.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi tarvitaan kaikkia

YmpyräKSin maksuttomassa perjantaina 27.1. järjestettävässä vuosiseminaari-webinaarissa käydään läpi, mitä yritysten tulee tietää luontokadosta ja kuinka luonnon monimuotoisuutta voi vaalia liiketoiminnassa. Tilaisuus koostuu asiantuntijoiden puheenvuoroista ja paneelikeskustelusta.

Puhumassa ovat erikoisasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE) sekä johtava asiantuntija Minna Ojanperä Elinkeinoelämän keskusliitosta. Paneelikeskusteluun osallistuvat väitöskirjatutkija Sami El Geneidy (Jyväskylän yliopisto), apulaisprofessori Tiina Onkila (Jyväskylän yliopisto), vastuullisuuspäällikkö Satu Kuoppamäki (S-ryhmä), erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi (Tampereen kaupunki) sekä ympäristöasiantuntija Heli Kanto (Rudus Oy).

Keskisuomalaista ympäristövastuullisuustyötä

Vuonna 2020 perustettu YmpyräKS-verkosto auttaa maakunnan yrityksiä päivittämään toimintaansa ympäristövastuulliseksi. Verkosto tarjoaa maksutonta tietoa keskeisistä kestävän kehityksen teemoista, työkaluja ilmastotyön tueksi sekä järjestää aiheeseen liittyviä tapahtumia kuten työpajatilaisuuksia sekä kuukausittaisia etäaamukahveja.

YmpyräKS-verkoston ajatus lähti siitä, että yritykset tarvitsevat matalan kynnyksen apua ja innostusta vastuullisuustyön aloittamiseen ja kehittämiseen. Halusimme tuottaa alustan, jonka kautta tietoa on helppo jakaa käytännönläheisesti ja lähestyttävästi, yrityksille sopivalla tavalla. Samalla halusimme luoda verkostomaisen yhteisön, jossa vastuullisuusasioista kiinnostuneet yritykset voivat yhteistyössä viedä vastuullisuutta uudelle tasolle samalla, kun verkostoituvat muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa. YmpyräKS luotiin täysin tarpeesta ja aika on jo nyt osoittanut, että se syntyi oikeaan aikaan, sillä vastuullisuus on yrityskentässä ajuri, jota kukaan ei voi sivuuttaa, kertoo Keski-Suomen kauppakamarin palvelupäällikkö Pia Naukkarinen.

YmpyräKS-verkostoa pyörittävät yhteistyössä Keski-Suomen Liitto, Business Jyväskylä, Business Äänekoski, Yrityskiihdyttämö BioPaavo by JAMK, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen kauppakamari, Keski-Suomen yrittäjät sekä Viitasaaren kaupunki.

Tervetuloa mukaan vuosiseminaariin

Tervetuloa YmpyräKS-verkoston vuosiseminaariin: Yritykset ja luonnon monimuotoisuus. Tilaisuus järjestetään etänä Teamsissä perjantaina 27.1.2023 klo 9–11. Tarkemmat aikataulu- ja ohjelmatiedot sekä ilmoittautumislinkki löytyvät tapahtuman nettisivulta. Ilmoittaudu: https://ympyraks.keskisuomi.fi/ympyraks-verkoston-vuosiseminaari2023/

Lisätietoa

Enni Huotari
projektiasiantuntija
040 675 9945
enni.huotari[at]keskisuomi.fi

Scroll to Top