Kestävä arkiliikkuminen oli lokakuun YmpyräKS-etäaamukahvien aiheena. JAPA ry toiminnanjohtaja Minna Kankainen kertoi kestävästä arkiliikkumisesta, jolla tarkoitetaan niin lihasvoimin kulkemista kuin joukkoliikennettä ja kimppakyytejäkin. Kestävä arkiliikkuminen tuo monenlaisia hyötyjä niin ympäristölle kuin ihmiselle, työantajalle kuin yhteiskunnallekin. Terveyssuositusten mukainen liikunta täyttyy jo arjen matkoista ja terveyshyödyt tuovat säästöjä työnantajalle ja yhteiskunnalle.
Kestävä arkiliikkuminen ei ole itsestäänselvyys ja Jyväskylän seudullakin asiassa olisi parantamisen varaa. JAPA ry edistää kestävää liikkumista osana kestävää elämäntapaa. Työvälineinä JAPA:lla on ympäristökasvatus ja liikkumisen ohjauksen hankkeet. Aiempien hankkeiden tuloksena on perustettu esimerkiksi lastipyörälainaamo ja Bussiloikka-kampanja täyttää tänä vuonna jo 10 vuotta.
Fiksut arkimatkat -hanke on JAPA:n hanke yhdessä kauppakeskus Sepän ja liikuntaseura FCV:n kanssa. Esityksessä keskityttiin Sepän osuuteen hankkeessa. Kauppakeskus Sepän liikkeissä on työntekijöitä yhteensä 700-800. Hankkeella haluttiin tarjota tietoa kulkemisen vaihtoehdoista, kokeilumahdollisuuksia ja vaikuttaa asenteisiin. Alkukyselyn mukaan Sepän työntekijöistä yli puolella työmatkaa on alle 4 km ja 90 % tulee 10 km säteeltä. Henkilöautolla kulkee puolet työntekijöistä ja toinen puolisko kestävillä kulkutavoilla.
Hankkeen alussa työntekijöitä kiinnostivat kovasti sähköpyörät ja haasteeksi koettiin linkin aikataulut. Kyselyn mukaan helppous ja tottumukset olivat suurimpia syitä henkilöauton käyttöön. Tärkeä syy oli myös muiden asioiden hoitaminen samalla lähtemisellä.
Hankkeessa tarjottiin Sepän työntekijöille kokeiltavaksi lastipyöriä ja linkkikortteja. Kimppakyyteihin yritettiin myös luoda systeemiä. Lisäksi työntekijöitä on kannustettu kestävään kulkemiseen esimerkiksi tarjoamalla kehonkoostumusmittauksia ja pyöränhuoltoa ja syksyllä tarjotaan vielä nastarenkaiden vaihtoa. Lisäksi on järjestetty teemapäiviä eri tavoin kulkeville. Kestävää liikkumista on tehty näkyväksi ja sillä tavalla normalisoitu erilaisia kulkutapoja. Mukaan saatiin työntekijöistä kampanjakasvoja. Asiakkaille näkyvyyttä toi syksyn Fiksusti liikenteessä -päivä, jossa vierailivat mm. TV-konstaapelit Maltti ja Valtti.
Helppous kannustaa osallistumaan
Hanke on vielä kesken, mutta JAPAn saama palaute on ollut positiivista. Sepän kauppakeskuksen johtaja Mikko Seppälän mukaan kestävään arkiliikkumiseen kannustaminen on kauppakeskuksen strategian mukaista ja auttaa myös saavuttamaan hiilineutraaliustavoitetta. Kauppakeskus haluaa näyttää esimerkkiä, miten yritys voi tukea työntekijöidensä hyvinvointia ja tarjota vuokralaisyrityksilleen hyvää palvelua.
Sepän Arnoldsin yrittäjä Jonna Heikkinen pitää vastuullisuutta tärkeänä ja on kannustanut työntekijöitään osallistumaan hankkeen toimiin. Hanke on kannustanut yrittäjää itseäänkin miettimään tapojaan ja testaamaan erilaista kulkemista. Työntekijöiden palaute on ollut positiivista. Erityisen suosittuja ovat olleet kehonkoostumusmittaukset. Kaiken kaikkiaan työntekijät ovat kehuneet, että osallistuminen on ollut helppoa ja tietoa on saanut hyvin.
Työnantaja voi kannustaa työntekijöitään kestävään liikkumiseen esimerkiksi työsuhdepolkupyörän ja työsuhdematkalipun avulla. Muita hyväksi todettuja käytäntöjä ovat esimerkiksi hyvät sosiaali- ja säilytystilat, hyvät pyöräparkit, pyöränhuoltokoulutus tai -palvelu sekä teemaviikot, kisat ja haasteet. Tärkeintä on toimia esimerkkinä ja lempeästi tuupata oikeaan suuntaan.
Hankkeen jälkeenkin kestävään arkiliikkumiseen kannustaminen jää osaksi kauppakeskuksen toimintaa. Suunnitelmat tarkentuvat myöhemmin, mutta isona tavoitteena on normalisoida kestävää liikkumista ja vaikuttaa huumorin ja positiivisuuden kautta työntekijöiden ja asiakkaiden asenteisiin. Harkittavana on myös esimerkiksi henkilökunnan oma pyöräparkki. Yrittäjän näkökulmasta yhteistyö ja yhteinen viestintä on tärkeää myös jatkossa ja uudet hankkeetkin voisivat olla toivottavia.
Aktiivisesta yleisöstä toivottiin sen ajatuksen haastamista, että autoilu olisi helpoin ja nopein kulkutapa kaupungissa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan videoita Mikon ja Jonnan kulkutapakisasta.