Oppaat ja työkirjat
Yrityksen ilmastotyön askeleet -työkirja ↗
Tämä työkirja auttaa yrityksen alkuun ilmastotyössä. Työkirjan kysymykset auttavat toiminnan tarkastelun käynnistämisessä sekä tunnistaamaan vaikuttavimmat toimet ja askeleet kohti hiilineutraalia ja kestävää liiketoimintaa.
Opas pk-yrityksille: näin varaudut yritysvastuun EU-lainsäädäntöön ↗
Vastuullisuuden EU-sääntely etenee nyt isoin harppauksin. EK on laatinut suomalaisia pk-yrityksiä palvelevan tiiviin oppaan, joka auttaa pääsemään nopeasti kartalle olennaisimmista EU-lakihankkeista ja niiden suorista ja epäsuorista vaikutuksista pk-yrityksille.
Green ICT: hankkijan opas ↗
Oppaassa esitellään toimenpideideoita vähäpäästöisempiin ICT-laitteiden ja palveluiden hankintoihin. Lisäksi kuvataan suurimmat ICT-laitteiden ja -palveluiden vaikutukset ilmastolle, ympäristölle ja sosiaaliselle kestävyydelle.
Green ICT: pk-yrityksen tietosalkku ↗
Opas auttaa pk-yrityksiä ottamaan käyttöön ilmasto- ja ympäristöystävällisiä digitaalisia ratkaisuja yritystoiminnan hyväksi. Tietosalkku lähestyy vihreän siirtymän muutosta kuuden eri aihepiirin ja kahdentoista organisaation tarinan kautta.
Yrittäjän ilmasto-opas ↗
Yrittäjän ilmasto-opas esittelee yksinkertaisia keinoja, joilla ilmastonmuutosta voi torjua yritystoiminnassa.
Yritysvastuun itsearviointi ↗
Yritysvastuun itsearviointi on sähköinen työkalu yrityksesi vastuullisen liiketoiminnan edelleenkehittämiseen.
Kaupan alan pk-yritysten vastuullisuustyön työkalu ↗
Kaupan liiton kokoama, erityisesti pk-yritysten vastuullisuustyön tueksi kaksiosainen työkalu, joka sisältää tarkistuslistoista koostuvan Kestävän liiketoiminnan johtamisen työkalun sekä Kerro vastuullisuudesta – vinkkejä viestintään -oppaan.
Green ICT: hankkijan opas ↗
Opas auttaa organisaatioita tekemään punnitumpia digihankintoja. Oppaassa esitellään toimenpideideoita, joilla organisaation ICT-hankinnoista saa vähäpäästöisempiä. Lisäksi opas kertoo ICT-laitteiden ja -palveluiden vaikutuksista ilmastolle, ympäristölle ja sosiaaliselle kestävyydelle.
Hiilijalanjälkilaskurit
Y-HIILARI ↗
Y-HIILARI on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kehittämä työkalu yrityksen hiilijalanjäljen laskentaan. Työkalu sisältää laskurin ja ohjeen. Työkalun käyttö on maksutonta.
Järjestön hiilijalanjälkilaskuri ↗
Helsingin yliopiston Hiilifiksu järjestö -hankkeessa tehty, erityisesti järjestöille räätälöity hiilijalanjälkilaskuri.
Climpactor ↗
Climpactor on Teknologiateollisuus ry:n tekemä yrityksille suunniteltu työkalu, jonka avulla voit laskea yrityksen ja tuotteiden ilmastovaikutuksia sekä selvittää, millainen on yrityksen yhteiskunnallinen kädenjälki.
GHG protocol ↗
GHG-protokollan mukainen hiilijalanjälkilaskuri yrityksille. Englanninkielinen.
WWF Green Officen ilmastolaskuri ↗
Erityisesti toimistoille suunnattu hiilijalanjälkilaskuri. Saatavissa ilmainen ja maksullinen versio.
Yritysten ympäristövastuullisuus: raportteja ja selvityksiä
Yritysten ilmastotekoja -kyselyn tulokset ↗
Raportti YmpyräKS-verkoston, Viitasaaren ilmastohankkeen, Witaksen ja Polku 2.0. -hankkeen toteuttaman kyselyn tuloksista.
EK:n vastuullisuusbarometri 2021 ↗
Tuloksia Elinkeinoelämän toteuttamasta PK-yritysten vastuullisuusbarometrista.
Kauppakamarin ilmastokysely ↗
Keski-Suomen tuloksia kauppakamarin jäsenyrityksilleen toteuttamasta ilmastotekoja käsittelevästä kyselystä. Tiedote: Keskisuomalaiset yritykset kokevat saavansa ilmastotoimista taloudellista hyötyä.
Verkostot ja Keski-Suomen kestävän kehityksen hankkeet
FISU-verkosto ↗
Fisu (Finnish Sustainable Communities) on edelläkävijäkuntien verkosto, joka tavoittelee päästöttömyyttä, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.
Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot (REIVI) ↗
Sivulta löytyy vinkkejä, työkaluja, käytäntöjä, motivointia ja muuta tukea verkostomaisen, yritysten ja kunnan välisen ilmastoyhteistyön aloittamiseen ja ylläpitämiseen.
Polku 2.0 -hanke ↗
POLKU 2.0 -hanke tarjoaa maksuttomia koulutuksia kestävyysteemoista eri puolilla Keski-Suomea. Koulutukset sopivat kaikille aloille, ja niissä käsitellään esimerkiksi vastuullisuustyön aloittamista, hiilijalanjäljen laskentaa, kiertotaloutta ja vastuullisuusviestintää.”
Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen -hanke ↗
Askelmerkkejä kestävään yrittäjyyteen -hankkeen (ESR) tavoitteina ovat kestävän liiketoiminnan kehittäminen ja kestävän yrittäjyyden toimintatavan mallintaminen Keski-Suomessa. Hankkeen aikana tuotetaan yrittäjyyden käsikirja tukemaan kestävää yrittäjyyttä.
Kestävä liikkuminen
Fiksusti töihin -sivusto ↗
Sivusto kokoaa faktoja ja vinkkejä kestävän liikkumisen edistämiseen kodin ja työpaikan välisille matkoille, sekä työpäivän aikaisille siirtymille.
Vastuullinen kuljetustoiminta (Traficom)
Traficomin sivu tarjoaa näkökulmia ja materiaaleja kuljetustoiminnan vastuullisuuden edistämiseen.
Työkaluja yritysneuvojille
Yritysten vihreä siirtymä: opas yritysneuvojille ↗
Oppaaseen on koottu vinkkejä ja askelmerkkejä, joiden avulla yritysneuvoja voi tukea yrityksen kilpailukykyä. Opas sisältää Vähähiilisyys ja kiertotalous neuvontaprosessissa -muistilistan sekä paljon tahoja, jotka tarjoavat tukea ympäristövastuullisuuden edistämisessä.
Yrityksen ilmastotyön askeleet -työkirja ↗
Yrityksille suunnattu työkirja auttaa yrityksen illmastotyön käynnistämisessa. Työkirjan kysymykset tarjoavat myös yritysneuvojille mahdollisuuden tarkastella yrityksen ilmastotyön merkittävimpiä toimenpiteitä ja päästövähennystoimien polkua.
Rahoitus
Biotalouden rahoituslähteet ↗
Palveluun on koottu pysyviä kotimaisia rahoituslähteitä, ministeriöiden merkittävimpiä rahoitushakuja sekä muita rahoitukseen liittyviä palveluita.
Energiatehokkuuden rahoitus ↗
Sivustolta löytyy rahoitusinstrumentteja energiatehokkuuden edistämiseen ja energitehokkuusinvestointeihin.
Kiertotalouden rahoitusmahdollisuudet ↗
Sivulta löytyy kiertotaloutta tukevia ajankohtaisia rahoitushakuja.
Hiilineutraali Suomi -rahoitus ↗
Tietopankki kasaa yhteen ilmastonmuutokseen hillintään liittyviä rahoituksia.
Muut työkalut
Ilmasto-SWOT
Työkalun avulla yritys pystyy suunnittelemaan strategiaansa ja liiketoimintansa sen pohjalta, miten ilmastonmuutoksen oletetaan vaikuttavan yrityksen toimintaympäristöön. Työkalu yhdistää elinkaarimenetelmän ja SWOT-analyysin.